Skip to main content

Een straalketel kopen. Waar moet je op letten?

Een straalketel kopen? Er zijn een aantal vragen die belangrijk zijn om je juiste straalketel te kopen. Graag delen we wat informatie met u. 

Er zijn 2 type straalketel. 

Professionale straalketels > Ontwikkeld voor dagelijks intensief gebruikt. Hier is rekening mee gehouden bij de keuze van materialen. Nozzles zijn gemaakt van Wolframstaal de straalslang is van professionele kwaliteit. Ook de resultaten van het stralen zijn beter en preciezer. Dit heeft te maken met een instelbare werkdruk en materiaaltoevoer. Dit zorgt voor een gelijkmatige flow van de straalkorrels. Wilt u een professionele straalketel kopen? Dan is de IBIX® de juiste oplossing. Niet voor niets geven we 5 jaar garantie op deze straalketel. 

Hobbymatige straalketel >Hobbymatige straalketels zijn voordelig in de aanschaf en komen gemiddeld op € 200,- uit. Voor een particulier die een paar keer per jaar bijvoorbeeld een onderdeel wilt stralen kan hier een prima oplossing mee hebben. Wel is het goed om te weten dat de nozzles heel snel uitslijten en dat er regelmatig onderdelen vervangen moeten worden. Alle waar naar zijn geld. Intensief stralen met een hobbymatige straalketel is niet aan te bevelen. Al snel worden de kosten voor slijtonderdelen te hoog. In dat geval is een professionele straalketel uiteindelijk voordeliger. 

Compressoren > De keuze van een compressor is zeer belangrijk. Te weinig lucht betekend een lage productie en een inefficiënt gebruik van straalmiddelen. Wanneer u een hobbymatige straalketel wilt kopen moet u er bovendien rekening mee houden dat de nozzles uitslijten en daardoor meer lucht gaan verbruiken. 

Straalt u af- en toe? Dan is een zuigercompressor prima. Straalt u regelmatig? Gebruik dan een schroefcompressor. We adviseren u graag in de keuze voor de juiste compressor. 

Straalmiddelen > Er zijn wel 40 verschillende soorten straalmiddelen. In de praktijk kunt u met één type straalmiddel al veel verschillende werkzaamheden doen. Het is belangrijk om te realiseren dat sommige straalmiddelen stof kunnen veroorzaken. Dit zijn vaak wat goedkopere straalmiddelen. Voor veel toepassingen zoals gevelreiniging en/ of natstralen is dat prima. Straalmiddelen zoals Garnet zijn massieve harde steenkorrels die weinig stof veroorzaken. Er zijn diverse oplossingen om stofvrij te werken

Bovenstaande beknopte informatie kan u wellicht helpen om de juiste keuze te maken om de juiste straalketel te kopen. Natuurlijk is er veel meer over te delen. We adviseren u graag in de juiste keuze voor uw toepassing. Bel ons op 0180 - 418 113, vul het contactformulier in of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kan er met de IBIX® gestraald worden met soda?

Ja, het IBIX® systeem wordt wereldwijd door veel bedrijven gebruikt in combinatie met Soda. Wel is het van belang dat u dan gebruik maakt van de IBIX® 9 H2O, de IBIX® 25 H2O en de IBIX® 40 H2O. Deze units zijn ontwikkeld voor het stralen van zachte straalmiddelen. De H2O toevoeging zorgt voor het stofinbinding en een perfect resultaat.

Kan soda in iedere straalketel worden gebruikt?

Soda kan niet in iedere straalketel toegepast worden. Het gebruik van soda in traditionele straalketels geeft geen egaal straalbeeld en het verbruik is veel hoger als nodig is.

Kan ik met soda roest verwijderen?

Alleen zeer lichte vliegroest is te verwijderen. Het verwijderen van roest wordt vaker uitgevoerd met straalmiddelen als Garnet en grit.

Heeft het stralen met soda veel impact op de omgeving?

Het droogstralen wel. Doordat het een lichtgewicht zeer fijn straalmiddel is zal door het exploderen van het soda op de ondergrond stofvorming ontstaan. Dat is de reden dat wij het sodastralen in bijna alle gevallen adviseren in combinatie met water. Het voordeel is dat het soda na gebruik oplost in het water zodat er geen residu is.

Kan soda gebruikt worden in de voedselindustrie?

Soda is een voedselveilig straalmiddel wat met behulp van certificaten (CAS en EC) aangetoond kan worden.

Sodastralen in de industrie

Verwijderen van lasplekken zonder beschadiging

Verwijderen van lasplekken zonder beschadiging

sodastralen van lasnaden zonder beschadiging
sodstralen met IBIX® van mallen

sodstralen met IBIX® van mallen

sodstralen met IBIX® van mallen
Ontvetten met sodastralen in de IBIX® straalketel

Ontvetten met sodastralen in de IBIX® straalketel

Ontvetten met sodastralen in de IBIX® straalketel